Аналитика и исследования коммерческой и жилой недвижимости Украины


Главная О компании Услуги компании Наши клиенты Реклама Контакты






Тенденції та прогнози ринку торгових площ в Україні

2008-04-29 10:42:54

socmart-fotoОбсяги будівництва торговельних центрів в Україні у 2008-2009 роках зростуть уп’ятеро. Якщо вистачить будівельників. У 2008-2009 роках в Україні збудують понад 1 млн кв. м торговельних площ, прогнозують у Jones Lang LaSalle. Оптимістичний прогноз фахівці консалтингової компанії обгрунтовують, зокрема, приходом в Україну іноземних інвесторів — дешеві фінанси і зростання інвестицій мають збільшити обсяги будівництва торговельної нерухомості.


Керуючий партнер компанії Сoncorde Development Валерій Кирилко пояснює активний інтерес іноземців до цього сегмента комерційної нерухомості високою дохідністю проектів і швидким порівняно з країнами ЄС поверненням інвестицій. За різним даними, прибутковість торговельних центрів в Україні становить 12-35%, тоді як у Європі вже 5-6% вважається хорошим доходом.


«Торговельний центр окупається в нашій країні за 7-8 років, у Європі — за 10-11, — пояснює експерт. — Орендні ставки зростають щороку. В 2007-му середня вартість оренди квадратного метра збільшилася порівняно з попереднім на 30%». Підприємствам торгівлі, наприклад у Києві, доводиться платити від $60 до $400 на місяць залежно від місця розташування та класу об’єкта.


Високі орендні ставки — наслідок дефіциту квадратних метрів під торгівлю. Лише у столиці, за різними оцінками, торговельні підприємства потребують 3 млн кв. м якісних площ. За кількістю торговельних площ на тисячу мешканців Україна відстає від Європи втричі-вчетверо. Приміром, на тисячу киян припадає трохи більш ніж 100 кв. м якісних торговельних площ, у сусідній Польщі цей показник перевищує 300 квадратів.


Підвищений попит на квадратні метри дозволяє завищувати ціни на ТЦ і при їх продажу. Наприклад, торговельний центр «Піраміда» у 2006 році колишні власники продали за $25 млн, тоді як у спорудження об’єкта інвестували $6,5 млн.


Тому будувати торговельні центри зараз вигідніше, ніж купувати готові. Однак у цьому разі інвестор стикається з несподіваною проблемою. Зводити нові ТЦ і ТРЦ нікому — дефіцит професійних будівельників експерти оцінюють у 30-50% потреби. На їхню думку, саме через брак робочої сили зриваються терміни здачі багатьох об’єктів. Так, у 2007-му в Києві було відкрито лише чотири торговельні центри із запланованих десяти. За минулий рік в Україні в експлуатацію ввели тільки 100 тис. квадратів торговельних площ, зокрема 42 тис. кв. м у Києві.


Роздріб


$35 млрд становив роздрібний оборот підприємств торгівлі та ресторанного господарства у 2007 році. Порівняно з 2006-м оборот роздробу зріс на 29,3%.


Інвестиції


100 торговельних центрів до 2015 року планує збудувати в Україні Steltex Investments, створена у 2008-му. Обсяг інвестицій у проект становитиме близько $420 млн. У кожній області, зокрема й у Криму, передбачається звести чотири-п’ять ТЦ. Перші з’являться вже у 2009-му. Голова ради директорів Steltex Investments Олег Салмін раніше обіймав посаду віце-президента компанії «Ренессанс Капитал» (Москва), голови правління нафтовидобувної Укрнафти, був партнером компанії «XXI Століття» (Київ) з регіонального розвитку.


Парад інвестицій


До $3 млрд буде доведено до 2010 року сумарну вартість проектів компанії «ЕСТА Холдинг» (підконтрольної Ринату Ахметову).


Девелоперська компанія VK Development, що належить Роману Луніну (власник мережі «Велика Кишеня»), планує до кінця 2010-го ввести в експлуатацію в Україні 675 тис. кв. м. торговельних площ вартістю понад $500 млн. Компанія «Приватіст & Девелопмент» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова вкладе в будівництво ТРЦ на Московському проспекті в Києві (205 тис. кв. м, термін здачі — 2009-й) близько $300 млн.


Джерело: http://kontrakty.com.ua/

Поиск

Подписка

Базы компаний, ТЦ, БЦ, жилья
Готовые исследования, обзоры
Новости, статьи и аналитика
RSS-лента (новости, статьи и аналитика)
RSS-лента (Базы компаний, ТЦ, БЦ, жилья)
RSS-лента (Готовые исследования, обзоры)