Аналитика и исследования коммерческой и жилой недвижимости Украины


Главная О компании Услуги компании Наши клиенты Реклама Контакты






На Троєщинi — революцiйнi настрої!

2008-08-11 15:59:26

socmart-fotoШiсть тисяч киян виступає проти забудови на проспектi Маяковського, мiж будинками 40—52.
Ситуацiя бiля будiвельного майданчика доходит до крайнощiв: охоронцi, найнятi забудовниками, пiднiмають руку на жiнок похилого вiку! 


  Виґурiвщина-Троєщина. Мiсце пiд будiвництво погоджено одним зi скандально вiдомих рiшень, прийнятих Київрадою 1 жовтня 2007 року. Замовник будiвництва — АТ ХК «Київмiськбуд» (голова правлiння, вiн же президент — Петро Шилюк, балотувався в депутати Київради пiд номером 13 вiд блоку «Наша Україна — Народна Самооборона», почесний президент — нардеп України вiд «НУ- НС» Володимир Поляченко); пiдрядник — ТОВ «МЖК-1» (засновник i директор — Володимир Рудик).

«НАЙСIРIШИЙ» СПАЛЬНИЙ РАЙОН

Класик, на честь якого названий проспект на житловому масивi Виґурiвщина-Троєщина, вiдводив квiтнучим садам у мiстi майбутнього не останню роль. Але троєщинцям можна щиро поспiвчувати: в їхньому районi обмаль паркiв та скверiв — натомiсть ростуть новi висотки, збiльшується кiлькiсть жителiв та автомобiлiв. Надзвичайно важко вранцi виїхати на правий берег й увечерi не легше: перевантаженi маршрутки перевозять пасажирiв з ризиком для життя. А про чистоту повiтря на закоркованих вулицях годi й мрiяти.

Чи планує районна влада створення в найбiльшому спальному районi столицi умови для нормального проживання? Поки що тi зеленi зони, що якимось дивом уцiлiли вiд забудови, представники владо-бiзнесу презирливо називають «самосiйками» i... «гострять сокири» для їх знищення. Увесь довжелезний проспект Маяковського наганяє нудьгу своєю одноманiтнiстю, убогiстю архiтектурної думки (як тут можна взагалi орiєнтуватися, якщо усе таке типове й безлике?). А головне — очi благають зеленого кольору, а тут — сiрiсть i сiрiсть суцiльна...

Доїжджаю тролейбусом до зупинки «Торговельний центр», де тi самi Богом засiянi (у перекладi на казенний убогий лексикон — «самосiйки») створюють бодай якийсь буфер мiж будинками та перевантаженою трасою. До речi, на картi тут — зелена зона. Ось де пiдходяща база для створення добротного скверу: з фонтанами, клумбами, де пiд кронами ошатних дерев могли б вiдпочивати лiтнi люди (а таких у цьому мiкрорайонi сьогоднi бiльшiсть) та молодь з дiтками.

Справедливостi заради треба пригадати благi намiри Анатолiя Мокроусова, який протримався рекордний термiн при владi у Деснянському районi (понад 20 рокiв!). Посадовець обiцяв упорядкувати цю зелену зону. Але слова залишились словами. А 2000 року тут була спроба встановити пам’ятник Леонiду Бикову, однак тодiшнiй начальник управлiння Юрiй Галкiн авторитарно вирiшив по-своєму: нiчого, мовляв, йти на поводу таких людських забаганок. I пам’ятник щез. Досi вiн валяється, наче якийсь непотрiб, на складi районного управлiння по контролю за благоустроєм Деснянської райдержадмiнiстрацiї. Як у воду дивилися провладнi «ясновидцi»: не пам’ятник, а принаймнi двi 22-поверхiвки планують поставити на мiсцi цiєї зеленої зони.

ВАШI ДОКУМЕНТИ, БУДЬ ЛАСКА!

Стихiйна забудова нашого мiста зазвичай супроводжується низкою порушень в оформленнi погоджувальних документiв з боку забудовника. На цьому об’єктi представники акцiонерного товариства ХК «Київмiськбуд» виявили неабиякi дiловi й дипломатичнi якостi i люб’язно надали iнiцiативнiй групi мешканцiв пакет документiв. Однак чому ж тодi розгорiвся конфлiкт? Чи ж дiйсно у тих документах усе так гладко й чисто?

Однак при бiльш детальному розглядi, зокрема, виявилось, що Закон України «Про планування i забудову територiй» представники будiвельного бiзнесу просто проiгнорували. Три статтi цього незручного для забудовникiв закону (№№ 8, 9, та 18) доводять, що при здiйсненнi планування i забудови територiй на мiсцевому рiвнi врахування громадських iнтересiв полягає у визначеннi потреби територiальної громади на територiях, необхiдних для розташування, утримання об’єктiв житлово-комунального господарства, соцiальної, iнженерно-транспортної iнфраструктури тощо. Йдеться також i про оприлюднення належним чином через ЗМI про намiри щодо розроблення вiдповiдної мiстобудiвної документацiї, далi — про його затвердження, потiм — про обговорення цiєї документацiї (кожного разу тричi через ЗМI)...

Кияни, що вже мали справу з забудовою своїх прибудинкових територiй, розумiють, що йдеться про громадськi слухання, якi були запровадженi чинним мiським головою Леонiдом Черновецьким вiд самого початку його роботи. На жаль, районнi посадовцi, якi добре знаходять спiльну мову з забудовниками i чомусь такi нещирi з мешканцями, зазвичай iгнорують вiдомий вислiв Леонiда Михайловича: «Якщо мешканцi не згоднi з будiвництвом — будiвництва не буде».

Однак забудовником було демонстративно проiгнорована громадська думка. Були грубо сфальсифiкованi громадськi обговорення: про них люди могли дiзнатися лише за двi години до їх початку, з розклеєних на деяких будинках оголошень. То ж не дивно, що з мiсцевих прийшло усього 13 чоловiк, а зал був заповнений працiвниками «Київмiськбуду». Таким чином проект будiвництва був погоджений силомiць. Варто уваги, що на момент проведення громадських обговорень проект уже був готовий, i це ще одне свiдчення того, що забудовникiв мало хвилює громадська думка. То ж чи варто говорити про законнiсть будiвництва?

ПРЯМА ДIЯ ТА ЇЇ НАСЛIДКИ

Обуренi таким образливим ставленням, люди нещодавно вдалися i до так званої прямої дiї: вони повалили паркан i стали на варту зеленої зони. Пiд час пiкету мiлiцiя затримала лiдера Громадянської кампанiї «Форум порятунку Києва» Вiталiя Черняховського. Того ж вечора за вiдсутнiстю доказiв причетностi до прямої дiї його випустили на свободу. Разом з тим Черняховский розповiдає, що тиск на нього з боку слiдчих органiв продовжується. «Я думаю, що це елементарне залякування не стiльки мене, як iнших громадян, якi активно протестують проти забудови мiста. Адже останнiм часом люди все частiше вдаються до подiбних дiй, оскiльки мiлiцiя здебiльшого стає на захист забудовникiв, не помiчаючи законопорушень з їхнього боку».

Варто додати, що на очах у мiлiцiї найнятi забудовником охоронцi грубо й образливо поводилися з мiсцевими мешканцями. Нецензурна лайка та стусани, вiд яких надовго залишаються гематоми на руках лiтнiх жiнок — ось стиль спiлкування забудовникiв з людьми, придомовi територiї яких вони безсоромно загарбують. Довершує картину те, що Деснянським РУ ГУ МВС України в м. Києвi була порушена кримiнальна справа по факту «знищення» майна забудовника — мається на увазi повалення паркану. Варто зауважити, що його лише повалили, а не знищили. А чи цiнується той паркан дорожче здоров’я та життя людей, якi змушенi самотужки захищати своє законне право на придомову територiю, своє право на ковток свiжого повiтря?

Прикметно, що паркан навколо зеленої зони був зведений через два днi пiсля дострокових виборiв Київського мiського голови. Злi язики вже плещуть про те, що, мовляв, Черновецький притримав будiвельнi роботи на час передвиборної гонки, а потiм «попустив вiжки». Варто зауважити, що ця земельна дiлянка вперше була видiлена ще 2001року — за пiдписом тодiшнього мiського голови Олександра Омельченка. Черновецький усього лише пiдтвердив: вiн спадкоємець свого колишнього суперника.

Наразi мешканцi пiдготували звернення до Київської мiської ради про скасування її рiшення щодо видiлення землi пiд забудову. Чи пройде Київрада тест на довiру своїх виборцiв?  


Автор :   Анжелiка КОМАРОВА

 

http://www.realt.ua/

Поиск

Подписка

Базы компаний, ТЦ, БЦ, жилья
Готовые исследования, обзоры
Новости, статьи и аналитика
RSS-лента (новости, статьи и аналитика)
RSS-лента (Базы компаний, ТЦ, БЦ, жилья)
RSS-лента (Готовые исследования, обзоры)