Аналитика и исследования коммерческой и жилой недвижимости Украины


Главная О компании Услуги компании Наши клиенты Реклама Контакты






Огляд ринку торгової нерухомості міста Києва

2008-11-20 22:22:26

socmart-fotoЧастка професійних торгових центрів в структурі торгових площ Києва за останні три роки збільшилася до 25-30%. На вересень 2008 р. в місті діє 39 сучасні ТЦ (ТРК) загальною площею близько 812 тис. кв.м. (торгова площа – 510 тис. кв.м). Таким чином, по кількості професійних торгових площ на душу населення Київ продовжує істотно відставати від більшості європейських столиць і навіть від деяких крупних українських міст (на сьогоднішній день на 1000 офіційних жителів м. Києва доводиться близько 195 кв.м торгових площ в сучасних торгових комплексах).

На думку фахівців «Соцмарт», до професійних торгових центрів в Києві можна віднести: Блокбастер, Олімпійський, Більшовик, Метроград, Арена, ЦУМ, Квадрат на Лук'янівці, Мандарин Плаза, Універмаг Україна, Променаду центр, Глобус 1, Глобус 2, Глобус 3, Ультрамарин, Європорт, Материк, Дитячий світ, Комод, Глобал UA, Піраміда, Алладін, Караван, Метрополіс, Містечко, Макрос, Плазма, Альта центр, Сіріус, Квадрат на Гната Юріївни, Ритм, VMB, Навігатор на Дружбі народів, Магеллан, Інтервал Плаза, Термінал, Квадрат на Перова, Материк на Дніпровській набережній, Ашан (з торговою галереєю), Окей перша черга ТРЦ Скай Молл.

Після декількох років швидкого зростання розвиток ринку торгових приміщень Києва в 2006–2007 рр. поступово сповільнився. Це не було викликано обмеженнями споживчого ринку, який, навпаки, продовжував своє зростання всі ці роки. Причиною подібного періоду низької активності на ринку з'явилися постійні відстрочення здачі в експлуатацію об'єктів, викликані, головним чином, відсутністю необхідного досвіду у місцевих гравців, ускладненою процедурою отримання прав на землю і дозволи на будівництво додатково до частих змін на політичній арені. Але і зараз столичний ринок торгових площ рясніє багатообіцяючими проектами, реалізація яких відкладається з року в рік.

Структура площ в торгових центрах схожа із структурою витрат киян. Найбільшу кількість площ в торгових центрах займають одяг (20%) і продукти харчування (25%) – лідируючі статті витрат київських домогосподарств. По кількості торгових крапок по різних групах товарів, послуг і розваг, згідно маркетинговому дослідженню «Торгової нерухомості Києва» компанії Соцмарт, ситуація виглядає трохи іншим чином – 41,5% у групи одяг, взуття і аксесуари, 19,7% у групи подарунки, книги, сувеніри.

З початку року базові орендні ставки в успішних проектах ТЦ для приміщень площею 100–300 кв. м збільшилися на 20–40% і на сьогоднішній день складають 150–250 дол. США за кв. м в місяць. В той же час орендні ставки в менш вдалих проектах практично не змінилися (70–80 дол. США за кв. м).

У 2008 році було відкрито 4 нових торгових центру (окрім «Блокбастера», це «Материк» на Дніпровській набережній, «Квадрат» на Перова, «Ашан» на Петрівці), а також 3-а черга ТРЦ «Більшовик». Також, ймовірно, до кінця року будуть відкриті реконструйований ТЦ «Дарниця» і 4я черга ТРЦ «Караван», можливо – ТЦ «Hay Way Centre». На початок 2009 року, за інформацією «Соцмарт», перенесено введення в експлуатацію ТЦ «Домосфера» (1 черга) «Pacific Plaza», 2й черги «Sky Mall», спеціалізованого ТЦ «4 ROOM». На даний момент в Києві ведеться будівництво 23 торгових центрів, і ще майже 40 знаходяться на стадії проекту або концепції.

 

http://www.www.e-mkg.info/

Поиск

Подписка

Базы компаний, ТЦ, БЦ, жилья
Готовые исследования, обзоры
Новости, статьи и аналитика
RSS-лента (новости, статьи и аналитика)
RSS-лента (Базы компаний, ТЦ, БЦ, жилья)
RSS-лента (Готовые исследования, обзоры)