Аналитика и исследования коммерческой и жилой недвижимости Украины


Главная О компании Услуги компании Наши клиенты Реклама Контакты






Комерційна нерухомість Львова - клієнт, скоріше, жив ...

2009-06-22 09:25:53

Комерційна нерухомість Львова - клієнт, скоріше, жив ... Будівництво Львів. Огляд ситуації на ринку. Сьогодні, в період світової кризи ліквідності та обмеженості фінансових ресурсів, можна констатувати негативний вплив цих проблем на ринок первинної нерухомості. Особливо це стосується житла, комерційний сегмент зачеплений не так сильно. Адже ринок торгівельної, офісної, готельної нерухомості - це «довгі інвестиції», і стратегічний інвестор завжди більше зацікавлений в подібному вкладенні капіталів. У 2007-2008рр. ми спостерігали будівельний бум у Львові, як на дріжджах росли супермаркети і торгові центри мереж «Вам», «Арсен», відкривалися готелі та сучасні бізнес-центри. Фахівці «Соцмарт» створили базу даних об'єктів, що будуються і проектуються комерційним і житловим будівлям Львова. Для цього був здійснений рейд по лад майданчикам міста, проведені телефонні інтерв'ю з забудовниками і девелоперами, зібрано та проаналізовано інформація з інтернет джерел. Всього в базі будівництв і проектів Львова зібрана інформація майже по 100 об'єктах. Підсумувавши підсумки можна сказати, що близько половини будівництв заморожено (тимчасово, багато очікують фінансування у зв'язку з ЄВРО-2012 - особливо це стосується готелів), будівельні роботи на багатьох об'єктах ведуться повільними темпами. Тому зовсім не дивує, що, за даними Головного управління статистики у Львівській області, за перший квартал цього року будівельні підприємства Львівської області виконали будівельних робіт на 376,8млн. грн, що вдвічі менше, ніж у аналогічному періоді минулого року. Були скорочені в 11 разів обсяги з будівництва доріг, вдвічі - з будівництва будівель, на 43,9% - робіт з прокладання трубопроводів, ліній зв'язку по енергопостачання, на 37,6% - по будівництвупромислових об'єктів. Також майже на три чверті скоротилися обсяги робіт із завершення будівництва, на 61,5% - з встановлення інженерного устаткування будівель та споруд. Підприємства, які здійснюють розвідувальне буріння виконали 17,5%від загального обсягу будівельних робіт і скоротили обсяги на 28,6%. Варто також зазначити, що в січні-березні 2009р. не працювало 28,8% будівельних підприємств області. Серед тих, які працювали, три чверті зменшили обсяги робіт порівняно з минулимроком.

Цікавою пропозицією останніх місяців можна назвати інвестиційний конкурс з будівництва чотирьох підземних паркінгів приблизно на 300 машиномісць кожен на площі Петрушевича та вулицях Батуринського, Вітовського та Стефаника. Документивід учасників приймалися до 29 травня, а переможець повинен бути оголошено наприкінці червня. Мова йде про «паркінгах-перехоплювачів» у центральних та пріцентральних районах Львова. Варто відзначити, що це дійсно актуальна тема. У період збору польової інформаціїфахівці компанії «Соцмарт» проводили інтерв'ю з багатьма забудовниками, більшість з яких скаржилося на проблему з паркінгами для своїх проектів. Наприклад, багато хто готелі планують відкривати в центральній частині міста, де в зв'язку з невеликимиземділянки, для наземних автомест при об'єкті просто немає місця. А для будівництва навіть невеликого підземного вмістилища для автомобілів у центрі міста у Львові необхідно проводити серйозні археологічні розкопки - тоді і стає ясно, можнаЧи будувати паркінг і якого розміру. Вообщем, загальні підземні паркінги були б дуже до речі (подібна практика є в багатьох європейських містах).

За останній час у Львові було введено в експлуатацію декілька великих об'єктів - за інформацією"Соцмарт", серед них бізнес-центр «Оптіма Плаза» на вул. Наукової 7Б, БЦ на вул. Луганській,, ТОЦ «Інтерсіті» на вул. Чорновола, гіпермаркет «Практікер», готель «Леополіс» (перша черга). Місяць тому також було відкрито готель «Citadel Inn».

Торговата офісна нерухомість Львова - новини та перспективи.

Бізнес центр «Dominant Plaza» на вул. Венгрской, 14 було відкрито рік тому - в квітні 2008 року. Загальна площа 11-рівневого об'єкта 4430 кв. м. У підвальному поверсі (410кв. м.) розташованарекреаційна зона. Бізнес центр позиціюється як клас «В +». Рішення офісного простору в «Домінант Плазі» - open space. Передбачено паркінг на 100 автомобілів. На останнім поверсі бізнес-центру знаходиться конференц зал загальною площею 200кв.м. (на 100 осіб). Мінімальна площа під оренду в бізнес центрі становить 100кв. м. Ведеться будівництво другої черги комплексу - в 6-ти уровневом блоці будуть торговельно-офісні приміщення. Загальна площа ТОК майже 10000кв. м., площі для оренди 7300м. кв. У другій черзі будуть автосалон, ресторан на 100 місць, розважальні площі. Хоча зведення ТОЦ «Домінант-Плаза» практично завершено, на даний момент стройка заморожена.

Будівництво ЛьвовЕще один новий бізнес-центр у Львові- Це «Оптіма Плаза», який також відноситься до класу «В +». Загальна площа комплексу «Оптіма-Плаза» складає 7045,3 м2 (1 поверх - 1229,9 м2, 2 поверх - 1197,8 м2, 3-11 поверхи - 530,0 м2). На 1-му та 2-му поверхах знаходяться торгові приміщення, 3-11 поверхи --офісні приміщення. На 11 поверсі є конференц-зал на 120 чоловік, кімнати для VIP-переговорів. На 1-му поверсі будівлі також буде працювати кафе. На прилеглій до бізнес-центру території знаходиться великий паркінг. БЦ «Оптіма-Плаза» є ще одним проектомв сфері нерухомості, реалізованим КУА «Оптіма-Капітал» (у їхньому проектному портфелі також готель «Опера» у Львові).

У грудні 2008 року було відкрито торгово-офісний центр «Інтерсіті» на вул. Чорновола, 67г. Інновацією торгового центру як дляЛьвова є те, що на кожному поверсі об'єкта перебуває певна група товарів. Перший поверх займають ювелірні вироби, біжутерія, магазин елітних сувенірів, оптика, і банк. На другому поверсі продавати товари молодіжно-спортивного спрямування. Торговіточки з одягом і взуттям споживачі можуть знайти на 3 поверсі. Четвертий рівень - це товари домашнього вжитку (посуд і меблі). На 5-6 поверхах торгово-ділового центру знаходяться офісні приміщення. Є в «Інтерсіті» на Чорновола та зона харчування та розваг. Зараз будується друга черга, спортивно-розважального напрямку. Загальна площа об'єкта складає 7000кв. м. Але це тільки перший «Інтерсіті» у Львові - ще один, з однойменною назвою, побудований на Сихове (Інтерсіті на вул. Червоної Калини,68б), і був відкритий пару днів тому. Загальна площа торгово-офісного центру Інтерсіті-2 становить 10000кв. м. На перших трьох поверхах будуть розміщені торгові площі, на 4-6 рівнях - офісні приміщення. Також передбачено підземний паркінг. Основний напрямокторговельної частини - це товари та одяг для жінок і дітей. Заплановані заклади харчування - на першому поверсі кав'ярня, на третім поверсі кафе по-больше (на 250кв. М.). Як дізналася інформаційна служба компанії "Соцмарт", орендна ставка по залишилися вакантнимиторгових площ становить 140 грн. з ПДВ. Торговий центр на вул. Червоної Калини, 68б попередньо заповнений на 90-95%, залишилися тільки в невеликих кількостях вільні площі на першому поверсі. Девелопером проекту виступила компанія "Інтеграл Буд".

Криза торкнулася будівництва деяких нових бізнес-центрів - наприклад, створюється враження про припинення робіт зі зведення бізнес-центрів на вул. Кримської і Липинського. Будівництво багатьох торгових об'єктів також заморожено. Наприклад,фахівцями «Соцмарт» не було помічено будівельної активності на ділянці, де зводять «Леополіс центр». А адже його обіцяли відкрити ще в минулому році. Не видно роботи і на ділянці, де має вирости МФК, у складі якого буде ТРЦ «Квадрат» (що, втім, не дивно, з урахуванням ситуації девелопера «21 століття»). Натомість швидкими темпами будують «King Cross Leopolis» на вулиці Стрийської. Орендна площа ТРЦ складе 74000кв. м. якірними орендарями плануються гіпермаркети, мультиплекс на 8 залів. Хоч завершення будівництва до вересня 2009р. (як заявлено на паспорті об'єкта) здається малоймовірним, є надія, що до кінця 2009 ТРЦ «King Cross Leopolis» прийме перших відвідувачів. Поки відкрито першу чергу - будівельний гіпермаркет «Praktiker». Загальна площа об'єкта формату do-it-yourself складає близько 8000кв. м.

Готельна нерухомість Львова - новини та перспективи.



Відносно непогано, в порівнянні з іншими сегментами, почуває себе готельна нерухомість. Серед вивчених об'єктів Львова в стадіях будівництва і проектами готелями є або мають готельну складову більш 40% об'єктів. Адже Львів - туристичний місто, і не даремно був обраний культурною столицею України на 2009 рік. Можливо, це такожпов'язано з тим, що Львів поки ще розглядається як місто-кандидат на прийняття частини матчі футбольного чемпіонату ЄВРО-2012, і до кінця літа цього року є час показати успіхи для Євро комісії по готельному сегменту. Можна досить впевненопрогнозувати, що через 3 роки у Львові з'явиться готелі під брендами Novotel (оператор Accor), Кемпінскі-Львів, Шератон, Хілтон. За даними «Соцмарт», в планах також будівництво готелю під брендом «7 днів» (український готельний операторClubhouse Group Holdings). Нагадаємо, що відповідно до плану підготовки до ЄВРО-2012 у Львові та області необхідно побудувати 27 нових готелів з 3 345 номерами. Ряд готелів повинні реконструювати і підвищити рівень «зірок». Всього на даний момент у Львовіта Львівській області функціонує 46 готелів рівня 3-5 зірок (на 2255 номерів).

Нещодавно була завершена реконструкція готелю «Гелікон». Шестиповерховому готель розташований за адресою вул. Кульпарківська, 230. У готелі 56 номерів, яківідповідають рівню «3 зірки». З інфраструктури в «Гелікон» представлені 2 велика зала на 50 і 6 чоловік, ресторан, бар, бістро, перукарня.

Швидкими темпами ведеться будівництво другої черги готелю Леополіс (5 зірок), такожготельного комплексу Максим на вул. Фредра, 7 (вул. Герцена, 8). Будівництво готелю на Фредра-Герцена на дільниці в 7 соток було розпочато влітку 2008 року. Загальна площа чотирьох зіркового готелю складе 3100кв. м. Замовником будівництва, за інформацією«Соцмарт», є ПП «Кук». У шести рівневий готелі буде 50 номерів. Інфраструктура готелю буде включати в себе ресторан, бар, конференц зал а також СПА-центр (до речі, СПА центри будуть практично у всіх львівських готелях «3» зірки і вище - такийтренд). Готель планується під управління міжнародним оператором. Генеральним підрядником виступає будівельна компанія «КОМФОРТБУД-1». Авторське спостереження здійснює архітектурно-конструкторське бюро «АКБ Шульга». Вартість реалізації проектускладає 22,4 млн. грн. Як було відзначено аудитором компанії «Соцмарт», який відвідував строй площадку на Фредра, 7, хоча поки що побудований тільки один наземний поверх і будується другий, але роботи по зведенню об'єкта ведуться швидкими темпами. До кінця рокупланується вигнати коробку будівлі, в наступному - оздоблювальні роботи та введення в експлуатацію.

Підсумки. Як висновок можна сказати, що, незважаючи на кризу, ринок комерційної нерухомості Львова має шанси вийти з нього з порівняно невеликими втратами. Фінансова ситуація на ринку заморозила ряд проектів, але це лише тимчасове явище, інвестори і девелопери «тримають руку на пульсі», і, коли з'являться позитивні віяння в економіці, комерційна нерухомість продовжить свій розвиток.

 http://www.realt5000.com.ua/


Поиск

Подписка

Базы компаний, ТЦ, БЦ, жилья
Готовые исследования, обзоры
Новости, статьи и аналитика
RSS-лента (новости, статьи и аналитика)
RSS-лента (Базы компаний, ТЦ, БЦ, жилья)
RSS-лента (Готовые исследования, обзоры)