Аналитика и исследования коммерческой и жилой недвижимости Украины


Главная О компании Услуги компании Наши клиенты Реклама Контакты






Стійкий інвестор

2009-10-06 10:15:21

Стійкий інвестор В інтерв’ю Контрактам представник великого ірландського інвестора Quinn Group Пітер Квінн розповів, чому: 1) іноземним інвесторам працювати на українському ринку нерухомості складніше, ніж місцевим 2) компанія поки що не інвестуватиме $75–100 млн у придбання об’єктів комерційної нерухомості в Україні, причому це не пов’язано з кризою 3) інвесторам краще зараз скуповувати готові торговельні й офісні центри

Чи вплинула криза на роботу компанії?

— Так, навіть великі міжнародні інвестори відчули вплив кризи. Однак Quinn Group працює на ринку понад 35 років. Ми вважаємо, що в нас досить досвіду, щоб вийти із кризи з найменшими втратами. Наші українські активи — БЦ «Леонардо», торгово-розважальний центр «Україна» — попри все, сьогодні виконують поставлені цілі.

Що змінилося в роботі з орендарями?

— Звісно, зниження купівельної активності негативно вплинуло на їхню роботу. Обороти торговельних компаній значно поменшали, тож вони ведуть переговори з нами про зниження орендної плати. Компанія йде назустріч своїм клієнтам, і це нормально в такій ситуації. Quinn Group не лише знизила ставки, а й перейшла на розрахунки в національній валюті.

Учасники ринку говорять про нову форму розрахунку з орендарями: відсоток від щомісячного обороту торговельної компанії. Вам знайома така схема?

— Так, деякі наші орендарі перейшли на таку форму розрахунку, але це не повсюдна практика.

Quinn Group має активи в різних країнах. Український ринок комерційної нерухомості постраждав від кризи більше за інших?

— Серед пострадянських країн, крім України, ми володіємо об’єктами комерційної нерухомості в Росії. Всі вони постраждали від кризи, але український ринок просів найістотніше. Це пов’язано, зокрема, з політичною й економічною нестабільністю — у країні немає лідера, немає єдиної монетарної політики, національна валюта сильно залежить від долара.

Іноземним девелоперам працювати стало складніше, ніж вітчизняним?

— Так. На відміну від інших країн, в яких ми працюємо, в Україні немає умов для роботи іноземних інвесторів. У вас усе дуже забюрократизовано. При цьому дивує те, що одна державна установа може ігнорувати або вважати незаконними документи, видані іншим держорганом. Закордонні фонди нерухомості не хочуть інвестувати в українські об’єкти, оскільки вони не впевнені у своєму майбутньому у вашій країні. Тож справа не лише в кризі на ринку.

Міська влада вважає, що банер «Літо живе тут» на торговому центрі «Україна» носить рекламний характер і наприкінці серпня демонтувала його. Це наслідки таких ігнорувань?

— Це свавілля. Адже цей банер був демонтований без будь-якого попередження із грубими порушеннями процедури. Навіть якщо допустити, що банер «Літо живе тут» це реклама, хоча він нею не є, то в українському законодавстві чітко прописана процедура демонтажу реклами. Нас шокував той факт, що міська влада не зважає на закон. Понад те, ми знаємо також, що в КП «Київреклама» хочуть демонтувати вивіску універмагу, адже вона більша за вивіску на київській мерії. Ми маємо всі дозволи й затверджену Головкиївархітектурою технічну документацію, паспорт фасаду будинку, виданий ще 40 років тому. Проте компанія, підконтрольна Київміськадміністрації, ігнорує ці документи.

Спочатку Quinn Group мала намір інвестувати у придбання об’єктів комерційної нерухомості в Україні близько $75–100 млн. Зараз ваші плани змінилися?

— Поки не проясниться ситуація із ТРЦ «Україна», ми вирішили не інвестувати в український ринок. Однак ми не маємо наміру йти з України. У нас є певні зобов’язання перед інвесторами, персоналом, і ми не порушуватимемо їх через непорозуміння з місцевою владою. На даний момент компанія вирішила зайняти вичікувальну позицію.

На думку експертів, якщо восени курс долара перевищить 10 грн, багато власників комерційної нерухомості опиняться на межі банкрутства, оскільки їхні доходи залежать від доходів орендарів. Чи ви готові до такого розвитку подій?

— Ризики знецінювання гривні є. Приходячи в країну, ми розуміємо, що є певні валютні ризики, але Quinn Group не з тих компаній, які йдуть після перших труднощів. Ми плануємо свою роботу на тривалий час наперед і сподіваємося, що валютні коливання не надто вплинуть на діяльність компанії.

Об’єкти нерухомості з початку кризи впали в ціні більш ніж удвічі. Що сьогодні вигідніше інвесторові — скуповувати торговельні й офісні центри задешево чи зайняти вичікувальну позицію і не ризикувати грошима?

— Я б порекомендував скуповувати об’єкти, якщо компанія має у своєму розпорядженні вільні гроші. Так, у Німеччині, Франції та США вже видно ознаки одужання економіки. Це означає, що через шість-десять місяців це проявиться і в Україні. Тому краще зараз, поки ціни на нерухомість мінімальні, інвестувати в об’єкти, які згодом у момент зростання ринку принесуть власникові значний дохід.

Коли український ринок комерційної нерухомості відновиться?

— Гадаю, вже до середини 2010-го орендні ставки й вартість об’єктів комерційної нерухомості почнуть зростати. Щоправда, це залежить від того, що відбуватиметься з економіками інших країн.

Довідка про компанію

Quinn Group заснована Шоном Квінном у 1973 році в Північній Ірландії. Спочатку компанія займалася виробництвом будівельних матеріалів. Сьогодні концерн є одним із провідних виробників будівельних ізоляційних матеріалів і скляної тари для харчових продуктів і напоїв в Ірландії та Великій Британії. Крім того, компанія лідирує на європейському ринку радіаторів і пластику для промислового та господарського використання. До складу Quinn Group входить третя за розміром страхова компанія Ірландії Quinn-Direct.

Один із підрозділів Quinn Group — Quinn Property — спеціалізується на девелопменті та управлінні комерційною нерухомістю. Quinn Group належать вісім готелів у Європі, якими управляють кілька міжнародних готельних операторів. Quinn Property також інвестує в азіатські ринки. До кризи компанія планувала протягом п’яти років інвестувати у придбання об’єктів нерухомості по всьому світу близько $5 млрд.

До портфоліо компанії входить низка об’єктів торговельної й офісної нерухомості на пострадянському просторі — у Росії та Україні. Наприкінці 2006-го ірландці вийшли на український ринок, купивши в компанії «Ярославів Вал» бізнес-центр А-класу «Леонардо» за $95 млн. У 2007-му Quinn Property придбала в американської компанії NCH Advisors 93% акцій ВАТ «Універмаг «Україна» приблизно за $59 млн. Стратегія компанії в СНД базується на купівлі готових працюючих об’єктів комерційної нерухомості вищого класу.

http://www.kontrakty.com.ua/

Поиск

Подписка

Базы компаний, ТЦ, БЦ, жилья
Готовые исследования, обзоры
Новости, статьи и аналитика
RSS-лента (новости, статьи и аналитика)
RSS-лента (Базы компаний, ТЦ, БЦ, жилья)
RSS-лента (Готовые исследования, обзоры)