Аналитика и исследования коммерческой и жилой недвижимости Украины


Главная О компании Услуги компании Наши клиенты Реклама Контакты






Земля під готелі - ширма для крадіжок

2009-11-08 17:56:08
Земля под отели — ширма для кражПрийнятим у вересні планом забудови столиці готелями під Євро-2012 Київрада замахнулася і на більш далеку перспективу - до 2020 р. Опозиція впевнена, що таким чином під шумок футбольного чемпіонату команда Черновецького проведе наймасштабніший в історії міста дерибан землі, знищивши парки. Але ж у Києві є об'єкти, які можна удосконалити і за рахунок них розширити готельний комплекс. Приміром, знакова готель «Україна».

Колись «Україну» (колишня «Москва») практично на Майдані Незалежності хотіли і надбудувати, і знести заради нового готелю-хмарочоса у формі майорить національного прапора. Велике бажання перетворити готель було у екс-головного архітектора Києва Сергія Бабушкіна.
«Україну» - росіянам?

- Цей об'єкт треба зробити гідним, - розповів «Новой» пан Бабушкін. - У нас було два варіанти реконструкції і розширення «України». У підсумку прийшли до висновку, що там повинен бути якийсь божевільний містобудівна центровий комплекс.

Інший же колишній архітектор столиці - Микола Жаріков - обурений можливим перепрофілюванням «України» (знаходиться в державній власності) та її передачею росіянам.

- У мене є інформація, що готель викупили росіяни, і його подальша доля залежить від них, - заявив «Нової» пан Жаріков. - Вважаю, що це неподобство. Є речі, які не продаються.

Трохи цифр. До Єврофоруму столична влада має намір побудувати ще 28 нових готелів. Таким чином, якщо врахувати готелі, які нині будуються, до 2012 р. у Києві має стати на 55 готелів більше. Фонд поповнять 13,1 тис. номерів, і він досягне 23-тисячної планки (понад 40 тис місць). Крім того, планується реконструювати 28 гуртожитків на 12 тис. місць та побудувати 6 гуртожитків на 3,5 тис. місць.

- Всього ж до Євро-2012 міська влада забезпечать близько 200 тисяч місць, - заявив «Новой» Анатолій Голубченко, перший заступник мера Києва.
Чого бояться іноземці?

Легко на словах «сипати» кількістю готелів, номерів, місць, але, як з'ясувала «Нова», у кризу не так вже й багато інвесторів готові вкладати гроші в миттєвий проект.

- Євро показало, що готелі столиці потрібні, але вони є економічно складно будуються, - вважає Сергій Бабушкін. - Це не офіси і навіть не житлові будинки, де здали каркас - і все. Передбачається дуже непростий процес, наприклад - навчити персонал. А найскладніше - окупність. Тим, хто вирішив готелі у нас будувати, треба в пояс вклонитися. Їх інвестиції - божевільний ризик.

Сьогодні 4-5-зіркові готелі столиці завантажені в середньому на 50-60%, хоча до кризи було 80-90%. Теперішній показник відвідуваності зовсім не критичний і порівняємо з західними країнами. Проте серйозні побоювання інвесторів викликає дуже різке (на 30%) річне падіння. Виникає логічне запитання: а до чого призведе більш ніж двократне збільшення готельних місць? Голова постійної комісії Київради з питань культури і туризму Олександр Бригинець вважає, що після Євро наповнюваність готелів зменшиться. Подібної думки й експерти.

- Києву потрібні нові готелі, але не в кількості, запланованому під Євро, - розповіла «Новій» Марія Козак, провідний аналітик консалтингової компанії «Соцмарт». - Ясна річ, що ні один побудована до чемпіонату готель за пару тижнів не окупиться.

Однак ринок здатний сам регулювати ситуацію. За цей рік у Києві розпочато будівництво всього двох нових оте-лий, а кілька будівництв на завершальній стадії заморожені на невизначений термін. Навіть незважаючи на Євро-2012, іноземні інвестори не дуже зацікавлені готельним сегментом Києва. Для них прийнятні більш рентабельні торгові і офісні проекти. Крім того, їх лякають корупційний менталітет (без хабарів не отримати погоджень для затвердження проекту, дозволів і т. п.), довгі системи землевідведення.
Готельний шумок

Моніторинг ситуації показує, що більшість забудовників готелів намагаються залучити співінвесторів або продати свій проект (наприклад, «Торонто-Київ» на вул. Горького, комплекс «Литвинівка» під Києвом). Влітку в приватних розмовах забудовники заморожених готелів зізнавалися, що чекають осені і сплеску ділової активності, тепер же вони в очікуванні виборів і того, що буде після них. Ситуація нестабільна, будівництва навряд чи розморозять раніше весни, а то й осені наступного року. За словами експертів, прогноз щодо виконання плану до початку Євро-2012, скоріше, негативний. Марія Козак вважає, що «до чемпіонату Європи в Києві навряд чи буде побудовано і відкрито понад 10 нових готелів». І куди ж у такому разі дінуться ласі шматки відведеної під готелі землі?

Столична влада подібну проблему відкидають. Більше того, відповідно до плану будівництва готелів до 2020 р. - тобто вже після чемпіонату Європи, - передбачається введення в експлуатацію ще 80 тис місць. Кількість готелів має зрости до 342 (!).

Олександр Бригинець вважає, що готельний шумок команда Черновецького використовує для того, щоб пізніше землевідведення під готелі перепрофілювати. Приміром, якщо людині виділять ділянку для готельного комплексу, то пізніше можна буде внести зміни до функціональне призначення землі. А готелі до Євро-2012 послужать ширмою для багатьох компаній, щоб отримати преференції від влади або кредит у закордонних банках.

Такі приклади вже є. Приміром, на вул. Солом'янській, 11 має бути побудований готель, але там зводять бізнес-центр. А на вул. Кустанайській будують бізнес-центр і так звану місця всього лише на 10 номерів. У наступному ж році на Європейській пл. планується розпочати зведення 48-ступеневої комплексу (160-метрову будівлю) European Plaza Kiev, не вписується в архітектуру Хрещатика. У хмарочосі запроектована і готель (номерний фонд - 200 одиниць).


http://www.novaya.com.ua

Поиск

Подписка

Базы компаний, ТЦ, БЦ, жилья
Готовые исследования, обзоры
Новости, статьи и аналитика
RSS-лента (новости, статьи и аналитика)
RSS-лента (Базы компаний, ТЦ, БЦ, жилья)
RSS-лента (Готовые исследования, обзоры)