Аналитика и исследования коммерческой и жилой недвижимости Украины


Главная О компании Услуги компании Наши клиенты Реклама Контакты






Хрещатик хмарочосами не забудують, а iсторичний центр Києва - по результатам громадського обговорення

2009-12-21 18:39:07

Хрещатик хмарочосами не забудують, а iсторичний центр Києва - по результатам громадського обговорення Розв`язати проблему забудови та надмiрної висотностi в iсторичнiй частинi мiста допоможе новий Генеральний план Києва до 2025 року. У документi вже проаналiзовано iснуючий стан територiй та розробляється детальний архiтектурно-опорний план.

 

  Зокрема, буде уточнено межi iсторичних ареалiв, схеми планувальних обмежень територiй, що охороняються, об`єктiв культурної спадщини та природно-заповiдного фонду, передає Iнфобуд. Окрiм цього, планують розбити центр мiста на вiдповiднi зони та встановити для кожної з них вiдповiдну поверховiсть. А ще визначити щiльнiсть забудови територiй.

Як зберегти iсторичну частину столицi вiд забудови та як бути з тими об’єктами, що вже зводять? Цi питання є актуальними для Києва протягом останнiх рокiв. Фахiвцi-мiстобудiвники пропонують рiзнi варiанти розв’язання проблеми. Збереженню охоронних зон столицi присвятили у вiвторок нараду в Мiнiстерствi регiонального розвитку та будiвництва. До участi запросили не лише чиновникiв та журналiстiв, а й представникiв рiзних громадських органiзацiй, iнiцiативних груп, якi переймаються проблемами забудови в центральнiй частинi мiста.
За словами начальника Управлiння архiтектури та мiстобудування Мiнрегiонбуду Михайла Сiленка, напередоднi наради фахiвцi побували в рiзних точках Києва i сфотографували найпроблемнiшi об’єкти, передає Iнфобуд. “Зокрема в охоронних зонах та iсторичнiй частинi столицi наразi зводять “монстрiв” на Печерських схилах, — повiдомив вiн. — До таких об’єктiв належать будiвництва на вулицi Мазепи, 11-а, на бульварi Лесi Українки. Можуть опинитися пiд забудовою Пейзажна алея, Труханiв острiв. Окрiм цього, на мiсцi зруйнованих пам’яток архiтектури планують зводити новi споруди на вулицi Гончара”. Вiн додав, що через будiвельнi роботи зазнали впливу сусiднi будiвлi, повiдомляє Хрещатик. На стiнах почали з’являтися трiщини, динамiчнi зрушення, як-то на будiвлi костьолу, розташованому на вулицi Червоноармiйськiй чи поруч зi станцiєю метро “Театральна”. Однак, попри приписи, роботи в багатьох мiсцях тривають й надалi. “На жаль, є рiшення суду, якi не влаштовують Мiнрегiонбуд, — заявив вiн. — Через це судова система наразi не допомагає нам, а лише заважає наводити лад у цiй сферi”.

Розв’язати проблему забудови та надмiрної висотностi в iсторичнiй частинi мiста допоможе новий Генеральний план Києва до 2025 року, вважає виконувач обов’язкiв начальника Головного управлiння мiстобудування, архiтектури та дизайну мiського середовища Сергiй Броневицький. “Щодо проблемних об’єктiв в центральнiй частинi, про якi йшлося, то дозволи на їх будiвництво було видано наприкiнцi 90-х на початку 2000 рокiв”, — зазначив вiн. За словами пана Броневицького, щоб не допустити безладу в подальшому, за дорученням Президента України та рiшенням Київради, розробляється новий Генплан Києва, передає Iнфобуд. “У документi проаналiзовано iснуючий стан територiй та розробляється детальний архiтектурно-опорний план, — повiдомив вiн. — Зокрема буде уточнено межi iсторичних ареалiв столицi, схеми планувальних обмежень територiй, що охороняються, об’єктiв культурної спадщини та природно-заповiдного фонду”. Сергiй Броневицький додав, що у складi концепцiї Генплану Києва планується в центральнiй планувальнiй частинi мiста визначити межову поверховiсть. Тобто розбити центр столицi на зони з вiдповiдною поверховiстю для кожної з них. А ще визначити щiльнiсть забудови територiй. “На територiях заповiдникiв не передбачається будь-якої забудови, лише реставрацiя тих об’єктiв, що вже є, — заявив вiн. — Усi цi питання наразi контролюються, є вiдповiднi доручення Київського мiського голови. Жодного висотного будiвництва в центральнiй частинi столицi не буде”. Пан Броневицький повiдомив, що з планами розбудови мiста зможуть ознайомитися усi охочi. I не тiльки пiд час громадського обговорення. До Дня Києва в столицi планують вiдкрити музей Генплану Києва. На макетi вiдобразять не лише iснуючi споруди, а й тi, що проходять погодження на мiстобудiвнiй радi та приймаються сесiєю Київради. “Такi заходи дадуть змогу не тiльки виконати вимоги ЮНЕСКО, а й полiпшити iсторичний вигляд Києва як європейської столицi”, — переконаний Сергiй Броневицький.

Також центральнiй вулицi столицi — Хрещатику збираються надати статус пам’ятника архiтектури нацiонального значення. “Ми проситимемо органи охорони пам’ятникiв державного значення, щоб вони затвердили Хрещатик як пам’ятник архiтектури нацiонального значення”, — заявив Сергiй Броневицький. За його словами, надання вулицi такого статусу дасть змогу запобiгти втручанню забудовникiв у його архiтектурний ансамбль без згоди державних органiв охорони пам’ятникiв архiтектури, передає Iнфобуд. “Тобто ми пропонуємо заборонити будь-яку забудову на вулицi Хрещатик”, — сказав вiн.
http://realt.ua/

Поиск

Подписка

Базы компаний, ТЦ, БЦ, жилья
Готовые исследования, обзоры
Новости, статьи и аналитика
RSS-лента (новости, статьи и аналитика)
RSS-лента (Базы компаний, ТЦ, БЦ, жилья)
RSS-лента (Готовые исследования, обзоры)